E-Loket

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Dat België geen topland is op informaticavlak is vrij algemeen geweten (Vlamingen blijven achter met e-government). Hoe dit komt weet ik niet, misschien ligt dit gewoon in de aard van ons Belg zijn. Sceptisch zijn t.o.v. alles wat nieuw is. De overheid zou een voortrekkersrol moeten hebben om aan te zetten tot informatisering. Het E-loket is daar een (mooi) voorbeeld van.

Bij E-loket of digitaal loket kan je documenten aanvragen en of wijzigingen melden. Omdat ik binnenkort begin te werken moet ik een hele reeks papieren kunnen voorleggen. Onder andere moet ik een uittreksel uit mijn geboorteakte kunnen voorleggen. Aangezien ik in Eeklo ben geboren ligt mijn geboorteactie daar. Omdat ik niet nodeloos wil rijden naar Eeklo dacht ik het via het E-loket te bestellen want tot mijn verwondering bestaat er een categorie voor het aanvragen van "Document Geboorteakte : Uittreksel met vermelding afstamming". Na ingave van het rijksregisternummer en mijn e-mailadres kon er bevestigd worden.

Ik weet niet hoe oud het systeem is maar het voelt wel al wat gedateerd aan op sommige gemeentewebsites. Het E-loket van Gent is duidelijk beter gestyled dan dat van Evergem of Eeklo. Maar een mens mag niet te snel klagen. Als het doet wat het moet doen en het is enigszins duidelijk hoe dat moet gebeuren ben ik al tevreden.

Na de bevestiging had ik wel een e-mailtje verwacht. Maar met het referentienummer kon ik steeds de status bekijken van mijn aanvraag wat mij al tevreden stelde.

Status e-loket: "aanvraag geregistreerd"

Na een week wachten heb ik het wachten opgegeven en ben ik toch maar naar Eeklo gereden. Op de statuspagina was er niks veranderd. Dezelfde dag vond ik bij mijn post het uittreksel van mijn geboorteactie. Voor niks gereden dus. Het systeem werkt dus, alleen jammer dat de statuspagina niet geüpdate werd.

Er zijn een hele hoop online overheidsdiensten waar ik amper weet van had. Misschien de moeite om ze toch eens wat meer te proberen.

Gepost: 11 februari 2009 20u40 | 0 reacties