Opera 9.50 aka Kestrel

Opera 9.0 bracht een hoop vernieuwingen t.o.v. zijn voorganger. Niemand zou verwachten dat de stap van 9.0 naar 9.50 nog zo veel nieuws zou kunnen brengen. Het zou mijns inziens een volledig versienummer mogen gekregen hebben.

In mijn vorige post over Opera Kestrel — de codenaam van Opera 9.50 — berichtte ik al over de verbeteringen in standaardenondersteuning. Ik ga nog wat verder in op enkele van de vernieuwingen. De volledige changelog vind je op de website van Opera.

ACID3

Dat er vooruitgang is geboekt bewijst de ACID3-test die tot 84% raakt. Dat is 37% vooruitgang t.o.v. Opera 9.27. Snapshot builds haalden reeds 100% maar daar werkte de test nog niet vloeiend (wat een vereiste is om te slagen) en het zal waarschijnlijk niet stabiel genoeg geweest zijn om reeds te releasen. Hoogstwaarschijnlijk iets om wèl te verwachten bij de lancering van Opera 10. De ECMAScript motor werd volledig vernieuwd en dat is duidelijk te merken. Opera was snel, werd steeds trager en is nu terug competitief tegen het geweld van Safari.

Beveiliging

Beveiliging wordt bij Opera Software hoog in het vaandel gedragen. De fraudebescherming werd uitgebreid met een malware bescherming. Hiervoor werd partnerschap met Haute Secure aangegaan. Voor Firefox bestaat er gelijkaardige functionaliteit door installatie van een plug-in.

Extended Validation aanduiding in adresbalk van Opera

Nieuw is de ondersteuning voor Extended Validation certificates. Dit biedt extra garanties bij beveiligde verbindingen en is herkenbaar aan een groen balkje in de adresbalk.

Snelzoeker

Opera Quick find

Dit is een meer opzichtige verandering. Als je begint te typen in de adresbalk wordt er direct gezocht in de geschiedenis van bezochte pagina's. Je kan ook op zoekmachine achtige manier de geschiedenis doorzoeken door te surfen naar het adres opera:historysearch.

Opera synchronisation

Je bladwijzers, notities, snelkiezer en de persoonlijke werkbalk kunnen nu op elke pc waarop je Opera gebruikt gesynchroniseerd worden.

Interface

De beeld knop is verdwenen bij een verse installatie van Opera. In eerste instantie was deze knop samen met de beeld werkbalk volledig verdwenen, maar door massale vraag werd deze terug opgenomen en is ze optioneel terug instelbaar. De paneelschakelaar die de werkbalk opent is vervangen door een knop links op de tabbalk. De knop om een nieuwe tab te openen staat nu rechts van de open tabs. Deze plaatsing is geïnspireerd op IE maar wel mooier.

Nieuwe skin

De vorige skin ging al sinds Opera 8 mee (Opera 7.50 zag er grotendeels ook al zo uit). Tijd voor vervanging moet men gedacht hebben. En hup laten we op de Vista stijl springen. Gevolg: het design is niet zo geslaagd. De iconen zijn bijna allemaal zwart en de grijs naar wit gekleurde werkbalken komen maar saai over. De skin werd door de community maar lauwtjes onthaald. De tabbalk vind ik dan wel weer geslaagd behalve de sluitknop die te klein is. De donkere achtergrondkleur trekt dan weer te veel de aandacht. Gelukkig biedt men de oude skin nog aan als download voor degene die niet aan de nieuwe kunnen wennen. Tevens is de native skin veel verbeterd voor zowel XP (tabs zijn nu écht tabs), Vista als Mac OS X.

Opera 9.5 beautifully engineered

Opera Dragonfly het ontwikkelgereedschap

Goed nieuws voor de web ontwikkelaar. Opera Dragonfly biedt de kans om javascript te debuggen en vertoont veel gelijkenissen met de Firebug plugin voor Mozilla browsers. Je kan een debug menu installeren die enkele handige functies bundelt zoals validatie, informatie ophalen, css in of uit schakelen enz... Je vind het menu op de blog van Opera Dragonfly.

Toch enkele punten van kritiek

Ik hou veel van mijn browser en ik denk nog niet aan overstappen naar een andere browser. Toch blijft Opera fouten maken die mij tegen de borst stoten. Het is daarom misschien ook dat nieuwe gebruikers snel afhaken.

De release candidate heeft naar mijn gevoel niet lang genoeg gecirculeerd. Amper 2 dagen, 6 builds (en 12 pizza's) verder kwam de final release uit. Bij andere software duurt het soms maanden om na een RC de final uit te sturen. Meestal zelfs komt er nog een tweede RC. Gevolg is dat de final software met nieuwe functies niet stabiel aanvoelen (en ook niet zijn). Om iemand te citeren van op de forums:

It's not a big disappointment... it's just not final yet. Opera Kestrel will be final when it reaches version 9.52 or 9.53.

It is true - you can recognize a beta by looking for zero's in the release number:
9.00 <- beta
9.50 <- beta

It has been that way since V3.0 - No reason it shouldn't continue.

Op Linux zou flash momenteel niet werken. Zelf heb ik al problemen ondervonden (crashes, kort bevriezen, geen iconen in de menus') met Opera op Vista (niet op XP).

De skin werd in 2 builds voor de RC geïntroduceerd en kreeg meteen een storm van opmerkingen. Er zijn direct wat aanpassingen gedaan maar toch werd te weinig feedbacktijd gegund.

Jammer is het ook dat de sneltoetsen alweer omgegooid zijn wat enkele trouwe Opera gebruikers niet fijn vinden. Deze keer is er wel een schema beschikbaar met de oude sneltoetsen (tevens is het steeds mogelijk geweest om zelf aanpassingen te doen).

Opera is een goede browser ook al is hij niet volledig af. Bugs rapporteren kan op bugs.opera.com/wizard/.

Lees verder een meer geïllustreerd artikel over die nieuwe standaardenondersteuning in opera 9.5.

Gepost: 14 juni 2008 22u51 | 0 reacties