Eerste sollicitatie

Jobhappening - ICT, Engineering & Product Design

Afgelopen donderdag was er een jobhappening georganiseerd op onze school. Er waren zo'n 120 bedrijven aanwezig op school. Ik had me op voorhand ingeschreven voor een gesprek met drie bedrijven. Daarna was er mogelijkheid om vrij te solliciteren of om informatie in te winnen bij de andere bedrijven.

Enkele weken terug hebben we een presentatie gehad met tips om te solliciteren. Maar de praktijk is nog iets anders is dan theorie. Er hing bij mij niets vanaf dus was de jobhappening een ideale oefening.

Het eerste gesprek was met Marlon, een webdesign en -development bedrijf uit Gent. Hier had ik het meeste moed voor omdat het een kleiner bedrijf is en ik al een beter idee heb hoe zo'n web bedrijf werkt. Het was een interessante sollicitatie. Er zijn goede vragen gesteld waar ik wel wat uit geleerd heb. Zo kan je best een project hebben dat recent is, kwalitatief en kwantitatief genoeg is om te tonen. Dat ik nog niet goed weet wat ik nu precies wil doen is hen niet ontgaan. Een aangepaste CV voor een webdeveloper-profiel had misschien minder snel verraden dat ik meerdere interesse heb. Ik twijfel nog tussen webontwikkeling en netwerken. Combinaties van deze twee werkterreinen bestaan - volgens mij - niet dus zal ik tegen wanneer het voor echt is toch de knoop moeten doorhakken.

Het volgende bedrijf was duidelijk een groter bedrijf. Ordina levert consultancy-, ICT- en outsourcingdiensten. Hier heb ik een meer informatieve babbel gehad over wat het bedrijf juist doet. Van een echte sollicitatie was er dus niet echt sprake. Maar ik heb mijn CV achter mogen laten en misschien hoor ik later nog wel eens iets van hun.

Vervolgens heb ik nog gepraat met Kappa Data, Fujitsu, Vedior, Scientific Atlanta, en tenslotte Dimension Data. Allemaal verschillende bedrijven en steeds vriendelijke mensen. Het leuke aan een jobhappening is dat je bedrijven leert kennen waar je het bestaan niet eens van weet.

Ik zag het eerst niet echt zitten om al die bedrijven aan te spreken maar achteraf gezien ben ik erg blij dat ik het gedaan heb. Ik heb niet alleen geleerd wat solliciteren is en hoe ik reageer op lastige vragen. Ik heb ook een beter inzicht gekregen in wat ik precies kan gaan doen. En dat informatica tegenwoordig steeds vaker wordt geoutsourced.

Studenten die zo'n kans krijgen, grijp ze met beide handen! Ook al heb je net als ik misschien nog niet meteen de bedoeling om te gaan werken, het is een goede manier om bij te leren en al wat te netwerken.

Gepost: 22 maart 2008 19u34 | 0 reacties