Wat verandert er in Opera Kestrel

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Tekening van een torenvalk of kestrel in het Engels

Volgende week dinsdag komt de — voor Opera fanatiekelingen — lang verwachte publieke alpha van Kestrel uit. Kestrel is de codenaam van Opera 9.50. Om onze honger te stillen werd op de blog van het desktop team een overzicht gegeven waar het laatste jaar aan gewerkt is.

Sinds Opera 9.0 vorig jaar werd uitgebracht is er niet zo veel meer veranderd aan de bugs die toen mee uitgebracht werden. Fraudebescherming en Speed dial waren de meest opvallende nieuwe features die niets met de rendering engine te maken hebben. Persoonlijk vind ik Opera 8.54 op enkele vlakken nog steeds iets stabieler in renderen van pagina's dan 9.x. Zie onder andere enkele "regression bugs" (bugs die er vroeger niet waren) in mijn buglijst. Enkele van de bugs zijn opgelost maar dat is niet genoeg. Maar het ziet er veelbelovend uit als ik lees wat hun focus afgelopen jaar is geweest.

Performantie: de ECMAscript motor is verbeterd en er is een nieuw indexeer- en opslagsysteem voor Opera Mail (ook de Feed reader is hier onderdeel van).

Teaser screenshot van Opera 9.50 met een gecensureerd gedeelte.

Site compatibiliteit:

Some site compatibility issues can be solved by adding new functionality. That's why Kestrel includes support for things like the "overflow-x" and "overflow-y" CSS properties, JavaScript Getters and Setters, and line-/block-breaking in rich text editors. We've also fixed problems seen at Google's sites, in the default WordPress template, and in various JavaScript libraries. Opera is a web browser, after all, and Kestrel can handle more sites, better and faster than ever before.

Toegankelijkheid: verbeterde Screen reader ondersteuning, ondersteuning voor ARIA (wat Firefox ook al ondersteund). Denk aan het role-attribuut dat in XHTML 1.1 kan gebruikt worden om aan te duiden wat een element moet voorstellen. Bijvoorbeeld een div-tag die als knop gebruikt wordt.

OS integratie. De stijl van opera die beter overeenkomt met de stijl van het besturingsysteem. 64-bit ondersteuning.

Het ziet er mooi uit, ik hoop dat de release zo goed is als dat ze wordt voorgesteld. Dan kan ik eindelijk in eer en geweten Opera een evenwaardige tegenstander van Firefox noemen. (Hoewel ik niet zo op de hoogte ben van de zwaktes van Firefox.)

Gepost: 1 september 2007 15u14 | 0 reacties