Toegankelijkheid testen met Opera Voice

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Web ontwikkelaars die willen testen hoe een screen reader een webpagina interpreteert kunnen een screen reader als JAWS, o.i.d. installeren. Vele van deze screen readers zijn niet gratis en na een proefperiode niet meer bruikbaar. Een ander mogelijkheid — die ik kort wil toelichten — is de spraak plug-in van IBM die in Opera kan geactiveerd worden.

De spraakmogelijkheden van Opera zijn niet meteen een vervanging voor een screen reader. Zo kan de plugin alleen tekst voorlezen uit webpagina's en niet van de menu's. Je kan wel spraak commando's ingeven via microfoon.

Om de voice plugin te activeren ga je in Opera naar het menu Extra > Voorkeuren naar het tabblad Geavanceerd > Spraak en vink daar "Spraakgestuurd browsen inschakelen" aan. Er zal gevraagd worden of je de 10MB grote plugin wil installeren. Meer informatie over voice vind je in de Opera helppagina's.

Vanaf nu kan je delen van je webpagina laten voorlezen. Om iets te laten voorlezen moet eerst een stuk tekst geselecteerd worden. De standaard sneltoets om het geselecteerde stuk tekst te laten voorlezen is v. Dat je eerst tekst moet selecteren lijkt wat onlogisch behalve voor Opera gebruikers die veel surfen d.m.v. sneltoetsen. Opera bevat een hoop handige sneltoetsen die het browsen zonder muis enorm makkelijk maken. In volgende tabel som ik enkele sneltoetsen op die van belang zijn als je wil surfen zoals je het met een screen reader zou doen. Met enkele van deze sneltoetsen worden gedeeltes van je webpagina selecteren die bijgevolg voorgelezen kunnen worden.

ctrl + ↑
Selecteer vorige hyperlink
ctrl + ↓
Selecteer volgende hyperlink
w
Selecteer vorige header (<h1>, <h2>,...)
s
Selecteer volgende header (<h1, <h2>,...)
e
Selecteer vorige elementen (tags)
d
Selecteer volgende elementen (tags)
shift + ← ↑ → ↓
Bladeren door links en invoervelden
(shift + ) 3
bladeren tussen (i)frames
tab
Volgende invoerveld
z
ctrl + ←
Vorige pagina in geschiedenis
x
ctrl + →
Volgende pagina in geschiedenis
ctrl + j
Popup met alle links
v
Lees geselecteerde tekst voor.
Esc
Stop voorlezen/deselecteer

Als je de sneltoetsen wat onder de vingers heb kan je eens proberen je scherm uit te zetten en zo een stukje op het web te browsen. Een makkie is het niet. Formulieren invullen is gewon een hel. Waarschijnlijk bevatten screen readers meer functionaliteiten die het browsen makkelijker maken.

Screenreaders werken over het algemeen niet zo goed met Opera. Maar is is goed nieuws. Opera zal in de volgende release beter werken met screenreaders zowel op Mac als op Windows.

We at Opera care about accessibility and usability issues and we have been working hard on improved screen reader compatibility. The accessibility project was started, aiming among other things at enhancing our screen reader support.

Gepost: 28 juli 2007 02u29 | 0 reacties