Mobiel browsen met Opera Mini 4

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Ik kan het toch niet laten om weer eens te bloggen over een nieuwe versie van een Opera product. Maar het is de moeite. Dit keer gaat het over Opera mini 4 bèta.

De code van Opera Mini werd volledig opnieuw geschreven. Wie de vorige versies van Opera Mini gebruikt heeft om mee te surfen zal even moeten wennen aan de vernieuwde manier van browsen.

Misschien heb je al gezien hoe surfen gaat met Opera op de Nintendo DS. Deze manier is min of meer overgenomen in Opera Mini 4. Een webpagina wordt eerst volledig getoond, welliswaar verkleind zodat het op het scherm van je GSM past. Met een muisaanwijzer kan je inzoomen op een gedeelte van de pagina.

Sannoise.be verkleind weergegeven op Opera MiniSannoise.be ingezoomd weer gegeven op Opera Mini

Ondanks dat sites nu worden getoond zoals ze op een desktop browser verschijnen is de browser nog steeds maar een kleine 100kB groot. Iedere pagina die bezocht wordt met Opera Mini wordt eerst door de servers van Opera verwerkt. Een aangepaste versie van de pagina wordt doorgestuurd naar je GSM. Zo spaar je veel bandbreedte en laadtijd. Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit precies in zijn werk gaat. uiteraard is dit het geheim van Opera.

De standaarden ondersteuning is in deze versie erg goed. De Acid2 test wordt nog niet goed weergegeven maar het scheelt niet veel.

Sannoise.be ingezoomd weer gegeven op Opera Mini

Met Apple's Safari browser op de iPhone heeft Opera een eerste echte concurrent. Hoewel concurrentie alleen maar werkt als het spel eerlijk gespeeld wordt. Opera Mini werkt op elke GSM die Java ondersteund terwijl Safari voorlopig exclusief voor de iPhone is.

Ik raad iedereen aan dit stukje software te downloaden en op zijn GSM te zetten. Het kost niks. Ik gebruik zelf maar sporadisch gewoonweg omdat mijn operator te duur is om lang te internetten via GPRS of UMTS. Maar af en toe gebeurt het wel eens dat ik geen PC en of internet heb en ik absoluut iets moet checken op het web.

Voor diegene die liever geen bèta software installeren (of een iPhone hebben) kunnen de Opera Mini 4 bèta simulator proberen.

Gepost: 20 juni 2007 01u23 | 0 reacties


Four Eyed Monsters

Social media is hot voor wie het nog niet doorhad. Video brengen aan een groot publiek is met Youtube niet moeilijk meer. Maar een langspeelfilm over dit medium had ik nog niet gezien.

Four Eyed Monsters is een film van Susan Buice en Arin Crumley. De film gaat over twee twintigers die in een mindere periode van hun leven zitten. Beide gaan ze op zoek naar een partner via een internet dating sites. Ze hebben alletwee schrik om gekwetst te raken in de relatie. Veel relaties draaien uiteindelijk uit tot monsters met vier ogen. Daarom beslissen ze op een speciale manier te communiceren. Praten is uit den boze alles gebeurt via notities en video post en andere kunststromingen. Dat op deze manier communiceren niet simpel is wordt al snel duidelijk als blijkt dat Arin een SOA oploopt.

Susan en Arin in een trein

Ik vind het knap dat twee amateurfilmmakers deze film hebben kunnen neerzetten. De soundtrack is goed, de sfeer is ok, ik herken mezelf in het verhaal. Het einde was voor mij wel een beetje een teleurstelling. Maar het geheel heeft me toch geboeid. Kortom een film om volledig uit te kijken.

Er komen vast nog meer van dit soort films. Ik hoop alleen dat het beperkt zal blijven tot filmmakers met een zelfde talent en gedrevenheid. Want het blijft niet boeiend als iedere man in de straat denkt een interessante film te kunnen maken. Net zoals duizenden, - wat zeg ik - miljarden filmpjes op Youtube waardeloos zijn. Het is trouwens verkeerd om te denken dat deze film niks gekost heeft. Arin en Susen hebben door het maken van deze film een hoop schulden gemaakt. Je kan hun steunen door donatie, aankoop van de dvd of het aanmaken van een gratis account op Spout. Bekijk snel de film want hij blijft maar 60 dagen op Youtube staan.

Gepost: 18 juni 2007 02u20 | 0 reacties


Juni update

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Om even teken van leven te geven een update over wat me de laatste tijd bezighoud. Geen lange uitleg want daar heb ik de tijd niet voor.

Ik haat Flash. Ik snap niks van de logica in ActionScript whatsoever. De opdrachten voor school lukken dan ook langs geen kanten. Iedere keer ik iets probeer is code and pray van toepassing. Een stuk code waar je van overtuigd bent dat ze werkt (voorbeeld van docent), werkt niet als je ze gewoon overneemt. Wat me ook frustreert: appelen inladen gaat, peren inladen niet.

Het kan misschien aan de docent liggen. Geen kwaad woord over de kerel, zijn enthousiasme is zelfs voor een Adobe hater als ik aanstekelijk. Maar twee uur zitten zoeken op een stuk code die niet werkt hou ik niet vol. En als zelfs de docent dergelijke dingen tegenkomt (ik spreek nu over een bug in de FLV component) gaat de moed natuurlijk nog meer zakken.

Maar ik zal maar toegeven dat het gewoon aan mij ligt. Kortom respect voor de breinen die de (on)logica door hebben. Voor mij zal Silverlight misschien een goede zaak zijn.

Ik hou een beetje van JAVA. (Ik heb het over applicatie ontwikkeling met GUI, niet web.) Ik merkte het voor het eerst toen ik nog eens wat PHP scripte. Veel ge-PHP't heb ik niet de laatste tijd. Onlangs wilde ik toch nog eens iets doen. Het deed raar om vanuit een strikte programmeer omgeving naar een niet zo strikte script omgeving te gaan. Ook ByReference door geven van variabelen kan ik heus appreciëren in Java. Toch blijft PHP leuk, maar Java krijgt mijn respect voor de goede opstelling van de syntax.

Ik haat Apple. Nog voor ze iets uitbrengen is het een hype. Daar is op zich niets mis mee mochten de producten nog echt goed zijn ook. (Ik wil niet zeggen dat alles slecht is maar zeker niet het omgekeerde.)

Telefoons zonder toetsen, ik kan mij niet voorstellen dat dit handig is. Ik hou van de veerkracht in mijn toetsen waardoor ik aanvoel dat ik iets heb ingedrukt.

Een volwaardige browser op een mobiel apparaat, dat is verre van nieuw (Hoe lang bestaat Opera for Mobile al niet?).

Muziek verplicht downloaden met software die niet past in mijn Windows look 'n feel en dan nog met DRM.

Verplicht Quiktime player te gebruiken om filmpjes te bekijken op webpagina's. Leve het open internet hoewel die voor video nog* niet bestaat.

Safari voor Windows goede zaak voor testen van websites. Totdat je de browser loslaat op een een van je pagina's. Ok, het is een bèta versie, ik moet dit nog wat tijd geven.

Gepost: 13 juni 2007 14u59 | 0 reacties