Browser Wars Episode 2

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Yahoo organiseerde onlangs een bijeenkomst "Browser Wars Episode II: Attack of the DOMs" waar de mensen van Opera, Mozilla, Safari en IE op uitgenodigd waren. De mannen van Apple waren te druk bezig met programmeren en stuurden hun kat. Bekijk de video.

Chris Wilson (Microsoft) en Mike Shavor (Mozilla) beginnen met een geschiedenisles over de browser wars en hoe de zogezegde 2e browser war gestreden wordt. Ook de nodige steken richting IE worden niet geschuwd. Maar er wordt ook met respect gesproken over door Microsoft geïntroduceerde features (AJAX) en de inspanningen die tot 2001 zijn geleverd geweest en nu terug zijn hervat. Als laatste komt Håkon Wium Lie aan het woord voor Opera software. Hij vertelt wat meer over waar Opera en de WHATWG mee bezig zijn. Hij geeft een demonstratie van een draaiende OLPC port van Opera en een interne build van Opera die het open videoformaat Theora ondersteund en dat zonder gebruik van plugins.

Als extra: In het volgende filmpje word HÃ¥kon Wium Lie — vader van CSS en CTO van Opera Software — geïnterviewd Daniel Goldman van Opera Watch. Er wordt gepraat over de Acid2 browser test en standaarden ondersteuning in browsers.

Gepost: 18 maart 2007 01u58 | 0 reacties


De toekomst van HTML

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Lachlan Hunt postte onlangs zijn slides over de toekomst van HTML, een presentatie die hij gegeven heeft op de WSG meeting in Sydney.

In zijn slides geeft hij een kort overzicht welke koers HTML al gevaren heeft en zal gaan varen. Hij legt de rol uit van het WHATWG. Er zijn 3 specificaties: Web Applications 1.0, Web Forms 2.0 en Web Controls 1.0 samen vormen ze HTML5.

Het zal meteen duidelijk worden dat het WHATWG een betere standaard wil neerzetten dat rekening houdt hoe browsers momenteel HTML interpreteren. Zo zou HTML 4 en jonger door een SGML parser moeten worden geparsed, maar geen enkele browser heeft dit ooit zo gedaan. HTML 5 zal dan ook geen afgeleide meer zijn van de SGML taal. Ook de DTD heeft zijn beste tijd gehad, maar wordt behouden om strict modus te blijven triggeren.

Er zit een voorsmaakje van de leuke nieuwigheden zoals de datagrid tag en het repetition model voor forms. Zeker een kijkje waard. De presentatie bestaat in tekst, presentatie en geluid.

The Future of HTML

Gepost: 11 maart 2007 03u34 | 1 reacties