Interview op Canvas met Marion Van San

Zonet keek ik naar een interview met Marion Van San door Rik Torfs in Nooitgedacht op Canvas. Eindelijk, dit is iemand die haar ogen opentrekt en durft te zeggen wat er precies gaande is zonder daardoor racistisch te zijn. Wie het gemist heeft kan ik aanraden te kijken naar de heruitzending op Canvas op maandagavond om 23u30.

Misschien ken je haar nog wel van het omstreden rapport Van San oftewel het boek Criminaliteit en Criminalisering. Hierin worden criminele feiten gelinkt aan delinquenten hun afkomst. Het rapport werd niet gesmaakt door de politiek ondanks het door hen besteld was.

Van San zegt dat er in België geen goed gesprek kan gevoerd worden over deze materie. Het is waar, en bijna iedereen beseft het behalve de politiek. Behalve dan het VB en sommige donkerblauwe (ex-)VLD'ers. Gevolg het VB groeit iedere stemronde.

Het VB is absoluut niet mijn favoriete partij. Er zitten veel rotte appels in die mand. Ik kan niet oordelen of deze mensen racistisch zijn, ik ken ze niet persoonlijk, maar mensen als Filip De Winter mag ik gewoon niet. De enige VB'er waar ik soms een goed gevoel bij heb is Jurgen Verstrepen. In het programma Morgen Beter is hij vaak te gast om zijn mening te geven en hij doet dit niet op een VB manier. Hij geeft op een constructieve manier mening zonder steeds de andere partijen af te breken en aan te halen dat zijn partij niet mee mag doen.

Om af te sluiten een mooie uitspraak van Marion Van San in Interview met Marion Van San in Elsevier op het forum van politics.be

Mensen — Belgen en allochtonen — die dertig jaar naast elkaar wonen en nog steeds niet met elkaar spreken, elkaar dus niet kennen, daar ligt ook een deel van de heersende onvrede.

Gepost: 30 oktober 2006 01u45 | 3 reacties


Toekomstblik op marktaandeel browsers

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

2006 is een bewogen jaar geweest voor de browser wereld. Eerst hadden we Opera Software die in juli versie 9 van zijn browser uitbracht. Opera nam hiermee een grote sprong vooruit qua functionaliteiten (denk maar aan rich text bewerken). Een tijd later kwam Microsoft met de lang gewenste upgrade voor Internet Explorer. Ook hier zijn enorme vooruitgangen geboekt. IE hinkt nog steeds achterop op het vlak van ondersteuning van standaarden, maar — het moet gezegd — er is knap werk geleverd. Ook Mozilla kon niet achterblijven en bracht een update uit voor de Firefox browser.

Niemand weet hoe de toekomst er uit ziet, sommigen voorspellen dat we nog lang met IE 6 in ons maag zullen zitten anderen denken dat Firefox zijn marktaandeel zal zien blijven groeien. En sommigen hopen, net als ik, dat Opera een grote doorbraak zal maken. Ik denk dat de browser oorlog nog een tijdje zal woeden zonder veel spectaculaire wendingen te maken.

IE7 zal ongetwijfeld een pijlsnelle groei kennen. Meeste gebruikers zijn zich er tegenwoordig van bewust dat updates goed zijn voor hun systeem. IE7 zal in de Windows Update staan en zo heel erg snel aangenomen worden. Gebruikers die nog met Windows 98 of 2000 werken en zich van de update politiek bewust zijn zullen waarschijnlijk IE6 nog even gebruiken tot ze een nieuwe computer kopen met een Windows Vista of XP met IE7 voorgeïnstalleerd. Dan heb je de koppigaards, werknemers die gebonden zijn aan de policy van hun IT-dienst en de mensen die geen notie hebben van de update politiek. Zij zullen verder blijven surfen met hun IE6, IE5.5 en zelfs IE5. Deze laatste 2 browsers geef ik niet erg lang meer te leven.

Voor Firefox vrees ik een stagnering in de groei van het marktaandeel en misschien zelfs een daling. Firefox zal niet meer opvallen bij gewone gebruikers door de pop-up blocker, het zoekveld en de tabs, want IE7 bevat die ook. Standaarden waren al moeilijk te verkopen aan webdevelopers een paar jaar terug, gebruikers zullen hier zeker geen oor naar hebben, gewoonweg omdat ze er niks van snappen (tinternet is toch tinternet?). Zichzelf respecterende webdevelopers zullen blijven bij Firefox. Maar we mogen Google niet vergeten. Google probeert zijn rivaal Microsoft uit te schakelen, ook op de browser markt (denk maar aan Explorer Destroyer).

Opera die al jaren de rol van underdog speelt zal dit waarschijnlijk nog eventjes blijven doen, zeker op de desktop markt. Op de mobiele markt doet Opera het fantastisch met hun gratis Opera Mini. Via die weg hoopt Opera ook de browsermarkt in te palmen. Håkon Wium Lie de CTO bij Opera deed al wat plannen uit de doeken. Opera wil een systeem ontwikkelen waarbij je met welk device je ook gebruikt in een zelfde omgeving kunt werken. Bijvoorbeeld: Thuis zit je te surfen op je PC, je wordt opgeroepen om ergens te gaan helpen. Op de bus pak je je gsm en hervat de surfsessie die je startte op je desktop PC toen je nog thuis zat. Of Opera zal slagen om zo gebruikers te winnen valt af te wachten en zal zeker afhangen van hoelang dit nog zal duren.

Safari zal op het Mac OS zeker de populairste browser worden/blijven. Hun marktaandeel hangt nu af van het aandeel van Macintosh. Sterke groei door hun browser op het Windows platform te brengen verwachten ze waarschijnlijk niet en terecht. Op Windows zijn er al 2 succesvolle concurrenten. Als laatste probeert KHTML de mobiele markt te veroveren in samenwerking met Nokia.

Iedere browser maker heeft zo zijn strategie. Maar het marktaandeel hangt niet af van de kwaliteit van de browser. Alles hangt af van het populairste OS en webapplicaties van de bedrijven achter de browser.

Microsoft heeft het populairste OS en probeert te concurreren van Google met het Live platform. De opsmuk van IE was qua louter marketting strategie misschien niet eens zo hard nodig maar toch erg slim mijns inzien.

Google is momenteel de sterkste qua web applicaties, denk maar aan de zoekmachine, gmail, writly, youtube, ... Google heeft geen OS en trekt de browsermarkt op met sokken verschillend van kleur. Firefox voor de desktop en Opera op de mobiele markt (denk maar aan de startpagina op Opera mini). Aangezien Google Opera mijdt op de desktop markt (door Opera niet te ondersteunen in hun webapplicaties) kan hier een schoentje gaan wringen.

Macintosch blijft buiten schot en gaat rustig zijn gangetje met de trouwe gebruikers dat het heeft.

Dan hebben we nog Yahoo die het ook niet slecht doet op de web markt, maar zich daar nog een tijdje wil op wil blijven focussen. Zij verbranden hun vingers liever niet aan browsers en ondersteunen in de eerste plaats de populaire browsers.

Ik zie nog niet meteen een winnaar, maar als ik geld had zou ik het op Microsoft plaatsen. Als Micrsoft nog beter zijn best zal gaan doen om standaarden te ondersteunen en meer openheid brengt zoals op de IEBlog, verdienen ze misschien zelfs winnaar te worden. Maar hier ga ik alvast niet op hopen.

Gepost: 28 oktober 2006 23u31 | 1 reacties


CSS Reboot Fall 2006

CSS Reboot organiseert iedere herfst en lente een redesign evenement. Webdesigners die plannen om hun website in een nieuw kleedje te steken kunnen zich inschrijven op de site. Op de eerste dag van mei en november plaatsen alle ingeschreven webdesigners tegelijkertijd een nieuwe layout voor hun website online. Op CSS Reboot kan je een voor - na vergelijking maken a.d.h.v. screenshots van de websites.

Logo Spring Reboot 2006

Deze lente had ik gepland om met CSS Reboot Fall 2006 mee te doen. Aangezien ik nog steeds niet echt barst van ideeën voor een design voor deze site, zal het er niet van komen. Maar als ik de CSS Reboot site nu bekijk zou ik me er al niet meer op willen inschrijven.

Benjamin Adam, oprichter van de site, gaf er deze zomer de brui aan wegens tijdsgebrek. Hij wilde de populaire site niet verloren laten gaan en zette ze daarom te koop. Peter Kwiatkowski kwam met genoeg geld over de brug om het project over te nemen.

Vóór iedere reboot was het de gewoonte dat de CSS Reboot site gerestyled werd. De traditie is verdergezet maar de herkenbaarheid van de site is helemaal verdwenen. Persoonlijk vind ik het design een teleurstelling vergeleken met de vorige designs daarenboven werkt de helft van de links niet. Dat de site niet in de juiste plooien zit merk je aan de talloze php warnings op sommige pagina’s. Ik denk dat dit project door deze slordigheid veel aan populariteit zal verliezen en dat dit wel eens de laatste Reboot zou kunnen zijn ondanks de goede bedoelingen van de nieuwe eigenaar.

CSS Reboot in betere tijden. (Dit is op dit moment enigste werkende site van vorige events. Hopelijk komt de rest terug online.)

Update: Ondertussen werkt de site terug, ook de Spring 2006 CSS Reboot kan weer bekeken worden.

Gepost: 15 oktober 2006 00u12 | 0 reacties


De nieuwe VRT radiospeler

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Eindelijk heeft de VRT geïnvesteerd in hun radiospeler. De vorige speler werd op 2 november 2004 gelanceerd wat eigenlijk nog niet zo heel lang geleden is. Toch was het hoog tijd dat de speler vervangen werd. De vorige speler was enkel bruikbaar in Internet Explorer en met wat geluk bruikbaar in Firefox. In Opera heeft het onding ook even gewerkt maar sinds Java Platform 1.5 kon je steeds genieten van foutmeldingen als Netscape security model is no longer supported. Please migrate to the Java 2 security model instead..

Screenshot van de VRT radiospeler

Gelukkig dit is nu verleden tijd. De nieuwe radiospeler werkt volledig in Opera. Een pluspunt is de keuze uit 3 verschillende player plugins (Windows Media Player, Quicktime, Realplayer). De bediening is er ook met hopen op vooruitgegaan. Zo gebeurt het bij Net gemist niet meer dat je klikt om programma X te herbeluisteren en dat programma C ineens gestart wordt. De ordening van links is praktischer en leesbaarder. Handig vind ik ook de mogelijkheid om het nieuws te volgen in een kader naast de speler. Een verbeterde versie van en met nuttigere plaatsing dan het - naar mijn mening - iet wat mislukte nieuwsbord op vrtnieuws.net.
Jammer is misschien dat alles terug in Flash is opgebouwd maar mij hoor je hier niet over klagen.

De VRT is op een goed jaar tijd totaal van mentaliteit veranderd. Van de sites met frames en javascript scrollbalken tot toegankelijke XHTML strict webpagina’s. Ongeveer alle radio en tv sites hebben een redesign gehad met toegankelijkheid in achting genomen. De site van één was ongeveer de laatste met tabel layout. Sporza was ook een van de laatste tabel layout designs en jammer genoeg hebben ze die herbruikt in de vrtnieuws.net versie 2. (Surf naar sporza.be met javascript uitgeschakeld en je zult zien dat de oude site gewoon in een frame van de nieuwe nieuwssite geplakt wordt. Met javascript ingeschakeld wordt het nodige weggeknipt zodat dit niet opvalt.). Dit is een serieuze fout geweest en is nu het grootste min puntje.

Toch zijn er nog enkele minpuntjes aan de websites van de VRT. Het veelvuldig gebruik van javascript vind ik niet zo positief en urls als http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/details/061011Stakingdelijn/index.shtml zijn belachelijk lang. Laat nieuwsnet_master/versie2/ weg en het is al een wereld van verschil. (Waarschijnlijk mocht er daarom vroeger niet rechtstreeks gelinkt worden naar een bepaalde pagina.)

Nog wil ik even kwijt dat De Lijn Oost-Vlaanderen dringend iets moet doen aan de stakingen. Er zou te weinig personeel zijn, schors je dan iemand kan ik goed begrijpen dat de chauffeurs het werk neerleggen.

Gepost: 11 oktober 2006 12u31 | 0 reacties


Vrouwen zijn net als Operating Systems

Als de verveling toeslaat bij een nerd...

Macintosh babes

Een Macintosh vrouw is een erg knappe vrouw, ook wel babe genoemd. Iedereen kent haar en iedereen droomt stiekem er toch eens mee te werken. Maar het is geen katachtige om zonder handschoenen aan te pakken. Het is dan ook maar voor enkelen weggelegd om de mooie gebruikersinterface in huis te nemen.
Ze is beschermd, niemand wil haar ook maar een haartje krenken wegens haar schoonheid. Daarom voelt het OS zich zelden slecht. Het nadeel bij dit soort vrouw is dat ze wat verwend is. Ze kan niet erg veel en ze kan alleen werken op een vertrouwde werkvloer. Worden deze eisen ingewilligd presteert ze dan ook wel erg goed.

Windows (XP) is net als de meeste vrouwen

Grafisch is ze in orde. Zeker in de Windows 2000 stijl hoewel dat voor iedereen anders ligt. Er wordt wel eens gezegd dat we van onze Windows vrouwen weg willen, maar toegegeven niemand kan zonder en eigenlijk zijn we meestal tevreden met haar. Hoewel we daar niet graag voor uit komen. We hebben haar zo graag want met een simpele druk op Start kan je haar alles vragen, tenzij ze al te lang aan het werk is dan kan het soms even duren. Heeft ze het echt te druk kan ze je haar rug toe keren en als je niet oplet verdwijnt ze ook. Maar als we wat inbinden en we onze excuses aanbieden (samen met het ctrl+alt+del liedje) en haar lief vragen terug te komen komt ze meestal wel terug. Dan zingt ze weer haar geliefde opstartliedje.
Maar iedere maand is er een periode dat we haar niet kunnen uitstaan (meestal de tweede dinsdag van de maand). In tegenstellingen tot andere vrouwen kan zij het echt niet verbergen. Ze blijft steeds maar zagen en klagen maar je negeert het.
Ze is stabiel maar verwaarloos of behandel je haar niet goed (je surft bijvoorbeeld met IE) is ze wel vatbaar voor ziektes.

Linux de slimste vrouwen

Deze vrouwen zijn misschien op het eerste zicht niet zo veel te zien, maar ze zijn er wel in grote getalen. En nee ze doen niet altijd een makkelijk jobje. Ze zijn erg communicatief en staan in voor heel veel mensen. Ze zijn niet altijd erg knap maar ze hebben steeds een open karakter. Ondanks dat heb je hun hart niet snel gewonnen, maar eenmaal het klikt wil je nooit meer een ander.

DOS

Wat dacht je, dit zijn oma's ze hebben Windows groot gebracht. Maar die kan ondertussen al op eigen benen staan. Toch is oma nog niet vergeten! Iedere Windows draagt nog steeds een DOS venstertje mee.

ReactOS

Dit is nog een kindje die erg op mama (Windows) wil lijken maar ze moet nog veel leren.

Zo kan je nog verder gaan... Ken jij misschien nog andere types vrouwen?

Gebaseerd op een veel betere: Some women are like Internet Explorer...

Gepost: 2 oktober 2006 20u05 | 0 reacties