Mobiel browsen met Opera Mini 4

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Ik kan het toch niet laten om weer eens te bloggen over een nieuwe versie van een Opera product. Maar het is de moeite. Dit keer gaat het over Opera mini 4 bèta.

De code van Opera Mini werd volledig opnieuw geschreven. Wie de vorige versies van Opera Mini gebruikt heeft om mee te surfen zal even moeten wennen aan de vernieuwde manier van browsen.

Misschien heb je al gezien hoe surfen gaat met Opera op de Nintendo DS. Deze manier is min of meer overgenomen in Opera Mini 4. Een webpagina wordt eerst volledig getoond, welliswaar verkleind zodat het op het scherm van je GSM past. Met een muisaanwijzer kan je inzoomen op een gedeelte van de pagina.

Sannoise.be verkleind weergegeven op Opera MiniSannoise.be ingezoomd weer gegeven op Opera Mini

Ondanks dat sites nu worden getoond zoals ze op een desktop browser verschijnen is de browser nog steeds maar een kleine 100kB groot. Iedere pagina die bezocht wordt met Opera Mini wordt eerst door de servers van Opera verwerkt. Een aangepaste versie van de pagina wordt doorgestuurd naar je GSM. Zo spaar je veel bandbreedte en laadtijd. Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit precies in zijn werk gaat. uiteraard is dit het geheim van Opera.

De standaarden ondersteuning is in deze versie erg goed. De Acid2 test wordt nog niet goed weergegeven maar het scheelt niet veel.

Sannoise.be ingezoomd weer gegeven op Opera Mini

Met Apple's Safari browser op de iPhone heeft Opera een eerste echte concurrent. Hoewel concurrentie alleen maar werkt als het spel eerlijk gespeeld wordt. Opera Mini werkt op elke GSM die Java ondersteund terwijl Safari voorlopig exclusief voor de iPhone is.

Ik raad iedereen aan dit stukje software te downloaden en op zijn GSM te zetten. Het kost niks. Ik gebruik zelf maar sporadisch gewoonweg omdat mijn operator te duur is om lang te internetten via GPRS of UMTS. Maar af en toe gebeurt het wel eens dat ik geen PC en of internet heb en ik absoluut iets moet checken op het web.

Voor diegene die liever geen bèta software installeren (of een iPhone hebben) kunnen de Opera Mini 4 bèta simulator proberen.

Gepost: 2007-06-20 01u23


Gelijkaardige posts


Reacties

Er werd nog niet gereageerd.

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.