Feed URI schema

Steeds vaker kom ik links naar feeds tegen die beginnen met feed://. feed:// is een niet-officieel URI schema. Aangezien mijn geprefereerde feed reader dit URI schema niet herkent moet ik steeds moeite doen om het bruikbare deel uit de link te halen.

Een URI schema is de bovenste laag van een URI. Voorbeelden zijn: ftp: http: news: pop: tel:. Een URI schema is - ondanks vaak verkeerdelijk aangenomen - geen verwijzing naar een protocol. Een goed voorbeeld hiervan is data: mailto:.

Het feed URI schema is in het leven geroepen zodat ingesteld kan worden dat feed readers deze links moeten afhandelen. Een goed idee? Misschien. Beter is het mime-type (bv: application/atom+xml) van de feed aan te passen en feed readers deze te laten afhandelen. Een gebruiker die geen feed reader heeft en op een link klikt van een feed heeft dan nog steeds de kans om de feed te downloaden (en even raar te kijken). Of met wat geluk zal de browser een XML weergave van de feed geven. Dit is nog steeds beter dan de melding: "Het adres type is onbekend of niet ondersteund". Dit laatste is niet van tel voor feed-ondersteunende browsers als Firefox 2 en Internet Explorer 7, maar wel voor Opera 9.

Het is niet de ergste zonde om het feed URI schema te gebruiken vind ik. Dit zeg ik alleen omdat ik verbluft ben van de hoeveelheid URI schema's er in omloop zijn die eigenlijk niet officieel zijn en soms toch algemeen aangenomen zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan irc: ssh:. Toch wil ik aanraden de mime-type manier toe te passen.

Gepost: 2007-01-28 00u34


Gelijkaardige posts


Reacties

Er werd nog niet gereageerd.

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.