Viewport in de verschillende modi

Het verschil tussen Quirksmode en Standards mode is bij de meesten wel bekend. Een webpagina die in quirksmodus weergegeven wordt krijgt een ander uitzicht dan in standards modus. Tussen de modi switchen wordt gedaan door het DOCTYPE te veranderen of weg te laten. Een verschil tussen text/html en application/xhtml+xml is er blijkbaar ook, vooral als je kijkt naar de viewport. Onder viewport kan je verstaan het deel van de website dat zichtbaar is in je browser.

Zo vroeg ik mij onlangs af waar de scrollbar vandaan komt die tevoorschijn komt als de website te hoog is om in de viewport te passen. De logische gedachte is dat deze van de body-tag zou komen. Dit is dus niet zo, in de meeste gevallen komt de scrollbar van de html-tag en soms van een nog hoger niveau, in termen van de DOM het document object.

Bekijk het experiment op de viewport, enkele van de verschillen heb ik er bij genoteerd.

Elke browser heeft een andere implementatie voor de viewport, soms komt deze overeen met body, html of document. Gelukkig zorgt dit in de praktijk maar zelden problemen, toch vind ik het opmerkelijk dat iedere browsermaker hier weer zijn eigen weg gaat.

Gepost: 2007-01-07 03u12


Gelijkaardige posts


Reacties

1 Arjan Eising reageerde op 7 januari 2007 10u32

Net onderzoek!
Ik schrok even toen Opera ook gekleurde scrollbars weergaf in de Quirksmode... is dat normaal? Ik wist niet dat Opera ook iets met die irritante gekleurde scrollbar CSS attributen deed van Microsoft.

2 Koen reageerde op 7 januari 2007 21u08

Het verwonderde mij eerst ook dat het enkel in quirksmode kleurtjes krijgt. Gelukkig kan je het afzetten (opera:config#UserPrefs|EnableScrollbarColors).

Plaats een reactie

*Velden verplicht in te vullen.
E-mail wordt niet gepubliceerd.
Uw reactie wordt pas zichtbaar als deze goedgekeurd wordt door de eigenaar van deze blog.
Wanneer u een reactie plaatst, wordt er een cookie opgeslagen.