Opvolger voor HTML 4.01

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Waarschijnlijk volg je de heisa rond de opvolger van de html 4.01 standaard ook van op een korte afstand. Zoniet eventjes een inleiding.

De HTML 4.01 standaard dateert ondertussen al van 1999. Ondertussen hebben browsermakers de meeste onderdelen al geïmplementeerd. Het was de bedoeling van het W3C dat dit de laatste versie zou zijn en dat opvolgers enkel nog in de XML variant (XHTML) zouden verschijnen.

Zeven jaar later is er nog maar weinig omschakeling gebeurt naar XHTML. De reden is vooral te vinden in het feit dat Microsoft nog steeds geen ondersteuning voor XHTML heeft geïmplementeerd in zijn browser.

Ook is er hier en daar luide kritiek te horen over de haalbaarheid van XHTML. Zo zijn de "semi-XHTML" sites (sites in XHTML met mime type text/html, lees er meer over in een vorige post) vaak niet well formed geschreven. (zie artikel CSS Reboot as Web Standards Validation Indicator). In XHTML wordt zulke code afgestraft met een XML parse error.

Nog een factor is dat XHTML anders geïnterpreteerd wordt dan HTML en dat dit ook wel eens verschilt tussen browsers.

Aangezien de overstap naar een volgende XHTML standaard nog groter zal zijn en er toch een zekere nood is aan enkele toevoegingen is het geen slecht idee van Berners Lee (baas van het W3C, uitvinder van het web) om HTML toch nog eventjes op te waarderen. Het WHATWG, een Working Group met leden van Mozilla, Opera, Google,... was al begonnen met het uitbreiden van HTML. Deze officieuze standaard bevat o.a. Web Forms 2, een toch wel heel erg interessante uitbreiding.

Ik ben erg benieuwd hoe de volgende standaard tot stand zal komen. Het internet is erg uitgegroeid sinds 1999. Meer mensen willen hun zegje hier inbrengen. Het zal zeker geen makkelijke job worden. Ook ben ik benieuwd wat er met de huidige XHTML 2 draft zal gebeuren. Ik vind het idee achter deze draft erg goed (voor zover ik ze bekeken heb), maar de haalbaarheid is waarschijnlijk toch erg klein.

Gepost: 2006-11-19 17u32


Gelijkaardige posts


Reacties

Er werd nog niet gereageerd.

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.