Interview op Canvas met Marion Van San

Zonet keek ik naar een interview met Marion Van San door Rik Torfs in Nooitgedacht op Canvas. Eindelijk, dit is iemand die haar ogen opentrekt en durft te zeggen wat er precies gaande is zonder daardoor racistisch te zijn. Wie het gemist heeft kan ik aanraden te kijken naar de heruitzending op Canvas op maandagavond om 23u30.

Misschien ken je haar nog wel van het omstreden rapport Van San oftewel het boek Criminaliteit en Criminalisering. Hierin worden criminele feiten gelinkt aan delinquenten hun afkomst. Het rapport werd niet gesmaakt door de politiek ondanks het door hen besteld was.

Van San zegt dat er in België geen goed gesprek kan gevoerd worden over deze materie. Het is waar, en bijna iedereen beseft het behalve de politiek. Behalve dan het VB en sommige donkerblauwe (ex-)VLD'ers. Gevolg het VB groeit iedere stemronde.

Het VB is absoluut niet mijn favoriete partij. Er zitten veel rotte appels in die mand. Ik kan niet oordelen of deze mensen racistisch zijn, ik ken ze niet persoonlijk, maar mensen als Filip De Winter mag ik gewoon niet. De enige VB'er waar ik soms een goed gevoel bij heb is Jurgen Verstrepen. In het programma Morgen Beter is hij vaak te gast om zijn mening te geven en hij doet dit niet op een VB manier. Hij geeft op een constructieve manier mening zonder steeds de andere partijen af te breken en aan te halen dat zijn partij niet mee mag doen.

Om af te sluiten een mooie uitspraak van Marion Van San in Interview met Marion Van San in Elsevier op het forum van politics.be

Mensen — Belgen en allochtonen — die dertig jaar naast elkaar wonen en nog steeds niet met elkaar spreken, elkaar dus niet kennen, daar ligt ook een deel van de heersende onvrede.

Gepost: 2006-10-30 01u45

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/2/9/0/sannoise.be/httpd.www/templates/blog.php on line 45

Reacties

1 cg reageerde op 9 april 2007 11u38

Ik heb net een stuk van dat interview gezien en ben absoluut akkoord dat de 'ontkenners' die elk gesprek over een minder lollige kant van de 'multiculti' als racistisch bestempelen en end of story het groot succes maken van VB. Negeer de problemen ... dat helpt altijd... houding van velen in leidinggevende posities 'het gaat dan vanzelf wel weg, hè'....

2 Collier Yves reageerde op 12 juni 2009 08u54

Torfs weet dat de kwaliteit van zijn programma afhangt van de kwaliteit van zijn gasten. Marion van San was een voltreffer! Marion is wellicht geen katje (luipaard vindt ze beter), om zonder handschoenen aan te pakken, maar haar rechtlijnigheid, integriteit en vooral haar kennis van zaken, staat boven elke verdenking; wat een naïef-idealiserende Christine Hemmerechts hier ook mag van denken… Marion beweerde bij Prof. Torfs (en zeer terecht) dat men In België (Vlaanderen) geen bedenkingen mag formuleren over het crimineelgedrag van bepaalde jonderengroepen.
Tja, als Christine - en haar “geloofsgenoten” - maar hard en luid genoeg op de boodschapper schieten, wordt en blijft het echte probleem onbespreekbaar.
Marion van San beweerde niet dat er geen blanke criminaliteit zou bestaan, maar ze beschrijft (uit eigen ervaring!) de wanhoop van allochtone ouders (vooral moeders) die hun, niet geïntefgreerde kinderen - zonder voldoende opleiding - zien wegglijden in de straatcriminaliteit en mogelijk nog verder…
Christine, zoals onze politici schieten bij voorkeur op de boodschapper (bijvoorbeeld LDD), maar ze vergeten dat niet de “klokkenluider” gerechtsgebouwen verkocht aan een (Belgische?) “off shore” maatschappij die hier zware winsten uit puurt…
Christine en haar naïeve “geloofsgenoten” kleven de verschrikkelijke naam “racist” op iedereen die het crimineelgedrag van bepaalde jongeren durft aanklagen. Maar, het blijft belangrijk dat ook niet VB-leden hun ongerustheid kunnen uiten, zonder het predikaat racist te krijgen.
Misdadigheid blijft misdadigheid, door wie ze ook gepleegd wordt. Maar, dat men de goegemeente een schuldgevoel wil aanpraten, omdat allochtone jongeren het zo moeilijk zouden hebben, is kortzichtig en dom.
Allochtonen zijn gasten in ons land en hebben het recht als dusdanig behandeld te worden. Maar als we gasten in ons land ontvangen, moeten ze zich ook als gasten gedragen.
Christine Hemmerechts zou zich eens de vraag moeten stelllen welke reactie er zou komen uit islamitische kringen als Mohammed het mikpunt van Goedele Liekens in haar magazine zou worden op dezelfde manier waarop ze de chriselijke gemeenschap heeft beledigd… Blijkbaar kan het ene wel - wegens de vrijheid van meningsuiting - maar waagt sex-specialiste, Goedele, het niet om bijvoorbeeld Mohammed of Allah te beledigen op dezelfde manier (iets wat overignes ook niet moet)…
Dus als Marion van San, als wetenschapper, stelt dat wij worstelen met een allochtoon deficiet moet men niet op de onderzoeker schieten, maar ons afvragen wat we hier aan moeten (kunnen) doen om het probleem definitief en menswaardig op te lossen.
Erwan

3 Koen De Vreeze reageerde op 7 augustus 2012 13u56

Aangezien deze post nog vaak bezocht wordt wil ik nog een extra linkje plaatsen naar een debat op de Nederlandse televisie.
In het interview met Van San wordt een fragment getoond van een debat tussen Marion en Kristien Hemmerechts op de Nederlandse zender VPRO (bewijs dat dit soort debatten in Nederland wel gevoerd worden).
VPRO Buitenhof - Onrusten in België

Plaats een reactie

*Velden verplicht in te vullen.
E-mail wordt niet gepubliceerd.
Uw reactie wordt pas zichtbaar als deze goedgekeurd wordt door de eigenaar van deze blog.
Wanneer u een reactie plaatst, wordt er een cookie opgeslagen.