De nieuwe VRT radiospeler

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Eindelijk heeft de VRT geïnvesteerd in hun radiospeler. De vorige speler werd op 2 november 2004 gelanceerd wat eigenlijk nog niet zo heel lang geleden is. Toch was het hoog tijd dat de speler vervangen werd. De vorige speler was enkel bruikbaar in Internet Explorer en met wat geluk bruikbaar in Firefox. In Opera heeft het onding ook even gewerkt maar sinds Java Platform 1.5 kon je steeds genieten van foutmeldingen als Netscape security model is no longer supported. Please migrate to the Java 2 security model instead..

Screenshot van de VRT radiospeler

Gelukkig dit is nu verleden tijd. De nieuwe radiospeler werkt volledig in Opera. Een pluspunt is de keuze uit 3 verschillende player plugins (Windows Media Player, Quicktime, Realplayer). De bediening is er ook met hopen op vooruitgegaan. Zo gebeurt het bij Net gemist niet meer dat je klikt om programma X te herbeluisteren en dat programma C ineens gestart wordt. De ordening van links is praktischer en leesbaarder. Handig vind ik ook de mogelijkheid om het nieuws te volgen in een kader naast de speler. Een verbeterde versie van en met nuttigere plaatsing dan het - naar mijn mening - iet wat mislukte nieuwsbord op vrtnieuws.net.
Jammer is misschien dat alles terug in Flash is opgebouwd maar mij hoor je hier niet over klagen.

De VRT is op een goed jaar tijd totaal van mentaliteit veranderd. Van de sites met frames en javascript scrollbalken tot toegankelijke XHTML strict webpagina’s. Ongeveer alle radio en tv sites hebben een redesign gehad met toegankelijkheid in achting genomen. De site van één was ongeveer de laatste met tabel layout. Sporza was ook een van de laatste tabel layout designs en jammer genoeg hebben ze die herbruikt in de vrtnieuws.net versie 2. (Surf naar sporza.be met javascript uitgeschakeld en je zult zien dat de oude site gewoon in een frame van de nieuwe nieuwssite geplakt wordt. Met javascript ingeschakeld wordt het nodige weggeknipt zodat dit niet opvalt.). Dit is een serieuze fout geweest en is nu het grootste min puntje.

Toch zijn er nog enkele minpuntjes aan de websites van de VRT. Het veelvuldig gebruik van javascript vind ik niet zo positief en urls als http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/details/061011Stakingdelijn/index.shtml zijn belachelijk lang. Laat nieuwsnet_master/versie2/ weg en het is al een wereld van verschil. (Waarschijnlijk mocht er daarom vroeger niet rechtstreeks gelinkt worden naar een bepaalde pagina.)

Nog wil ik even kwijt dat De Lijn Oost-Vlaanderen dringend iets moet doen aan de stakingen. Er zou te weinig personeel zijn, schors je dan iemand kan ik goed begrijpen dat de chauffeurs het werk neerleggen.

Gepost: 2006-10-11 12u31


Gelijkaardige posts


Reacties

Er werd nog niet gereageerd.

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.