Event Streaming to Web Browsers

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Op de Web Applicatons Blog van Opera is er een preview verschenen van een nieuw stukje technologie dat het web enorm kan doen veranderen.

Het gaat om event streaming naar web browsers, dit houdt in dat de server een request kan sturen naar de browser. Tot nu toe kon een webserver enkel reageren op een request van een browser. Het werkt simpel, de connectie met de webserver wordt behouden zodat er een constante verbinding is om DOM events te sturen naar de browser.

Op de blogpost staat een simpel voorbeeldje hoe je de tijd om de 4 seconden kunt doorsturen naar een browser. Beschik je over een webserver met php, probeer dit dan zeker eens uit! Screenshot van Opera web chat Ben je nog niet overtuigd over de mogelijkheden van deze techniek, klik dan zeker eens door naar de Opera Web Chat. Meer uitleg over Event Streaming kan je in de WHATWG Web Applications 1.0 specificatie lezen.

Gepost: 2006-09-02 02u29


Gelijkaardige posts


Reacties

1 tys reageerde op 7 september 2006 22u35

Als ik eerlijk ben vind ik dit niet zo'n positieve ontwikkeling.
Uiteraard opent dit heel wat mogelijkheden voor web-applicaties. Maar ik vind het maar vuil dat een server mijn browser zomaar even kan vertellen wat er moet gebeuren.
Op zich zal er niet veel veranderen, want je kan evengoed met AJAX clientside een nieuwe request sturen naar de server om zo nieuwe data op te vragen.
Ik stel me ook vragen bij de veiligheid hiervan.

Maar ik ben dan ook een doemdenker.

2 Koen De Vreeze reageerde op 8 september 2006 00u56

Er moet eerst een request gestuurd worden naar een server. De connectie die geopend wordt bij het antwoord van de server wordt in tegenstelling met een normale respons gewoon open gehouden. Veel verschil zit er dus niet in met wat bij een normale aanvraag gebeurt. Het is dan ook onmogelijk dat een lukrake server ineens een respons zal sturen naar je browser zonder dat jij eerst een request hebt gestuurd.

Uiteraard zullen er wel weer manieren gevonden worden om dit te misbruiken. Maar zo heeft iedere functie wel zijn kwetsbaarheden.

3 tys reageerde op 8 september 2006 11u27

Als ik me niet vergis is er in de meeste browsers maar beschikking over x aantal HTTPRequest, dus als de connectie openblijft dan kan je gaan andere HTTPRequest meer doen.

Maar goed, als de browser zelf dus gaat beslissen of dit mogelijk is dan ben ik al meer gewonnen voor het idee.

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.