Widgets, hype of toekomst?

De informatie in dit artikel is mogelijk verouderd.

Onlangs werd Opera 9 gelanceerd. Een van de meest in het oog springende veranderingen zijn de omstreden widgets. Widgets zijn kleine web applicaties die zonder de GUI van de browser werken.

Screenshot van enkele Opera Widgets

Sinds de laatste jaren verhuizen applicaties steeds meer naar het web. Mail clients worden vervangen door webmail sites zoals Hotmail of Gmail. Bladwijzers worden opgeslagen met diensten zoals del.icio.us en foto's worden bewaard op Flickr om makkelijk te kunnen delen met vrienden. Widgets proberen het gat tussen desktop applicaties en webpaginas op te vullen. Ze worden geschreven in html, css en javascript, net zoals een webpagina, maar worden uitgevoerd als een gewone desktop applicatie.

Yahoo Widgets icoon Opera is niet de eerste die een widget engine aanbied. Google, Apple, Yahoo en Microsoft hebben of plannen ook widgets in hun software. Het jammere is dat elk van hun eigen standaarden gebruikt voor hun widgets. Daardoor zijn ze niet compatibel met elkanders software. Het W3C heeft nog geen specificatie voor web applicaties maar er is wel al een conceptueel document over Web Application Format te vinden.

Wat is het nut nu van widgets? Ze zijn makkelijk te ontwikkelen, meestal is een kennis van html, xml, javascript en css al genoeg. Het is de bedoeling dat de applicaties op ieder platform kunnen werken net zoals JAVA applicaties. Opera heeft al een werkend platform, het Opera Platform, voor mobiele telefoons.

Of widgets echt in de smaak zullen vallen van de gebruikers valt af te wachten. Opera probeert aan de hand van verschillende wedstrijden developers aan te zetten om goede widgets te ontwikkelen. De Widgetize dienst stelt dan weer gebruikers zonder html kennis in staat om eigen widgets te laten generen van een nieuwsfeed van hun blog of een diapresentatie widget te maken van foto's van op een Flickr account. Opera browser met Widget icoon in de adresbalk In de Opera browser kan er via html code een widget icoon in de adresbalk geplaatst worden. Klik je op het icoon wordt de blogwidget waar in de code naar gelinkt wordt gedownload. Het is de bedoeling enkel naar een blogwidget te linken.

Enkele sites waar widgets te downloaden zijn:

Gepost: 2006-08-05 01u42


Gelijkaardige posts


Reacties

Er werd nog niet gereageerd.

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.